FEOA Forums banner
1 - 2 of 2 Posts

· Registered
Joined
·
1 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Hello there everyone. I am new to this forum and have searched all over for an answer to my problem but have come to no conclusions.

So my car died the other day. It is a 2001 Escort Sedan w/ Auto Tranny. After it died I tried to start it again and it idled VERY poorly and died with a weird rotating whipping/grinding noise. Automatically I assume timing belt, its due in 10k and maybe it just went out... So I get it towed to my house, pull apart the timing cover... timing belt is perfect... So I proceed to take off the timing belt to check if the water pump locked up. It was perfect as well. So then I tried manually turning over the crank.

Now this worries me. I cannot turn it over to make the aligning mark at the 12 o'clock position. I can rotate it back and forward about 330 degrees but I cannot go past TDC. Now I am thinking I threw a rod or something. Please if anyone could give me advice on how to determine the problem behind this and advice on fixing it. I would be very grateful.
 

· Registered
Joined
·
303 Posts
I'm dealing with the same problem in my car
you have probably dropped a valve seat and destroyed
a valve or a piston and or rod you will have to pull head to find out for shure and what damaged


3 years ago it happened to my wifes car did it at 65mph on highway and the piston broke at the piston pin when i got it home / pulled plugs & stuck a screwdriver in to spark plug hole and pushed the piston down in #4 rod went around and around busting things
it only took 5 min to find out problem that time when you turned it over it made a noise almost like a jackhammer
 
1 - 2 of 2 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top